Volgers

vrijdag 3 augustus 2012

"IEDERE TRAP, OOK IN DE VERKEERDE RICHTING, BRENGT ME DICHTER BIJ HUIS"

Op ons festival 'Herneem de Tijd - Festina Lente' op 18 oktober in Bunne, is Marco Out, burgemeester van Borger-Odoorn, een belangrijke spreker. Borger-Odoorn is in 2010 officieel CITTASLOW gemeente geworden. Daar gaat in oktober zijn enthousiaste verhaal over.
Marco Out is burgemeester én een getalenteerde wielrenner.

Cittaslow, letterlijk ‘langzame stad’, is het netwerk van meer dan 150 kleinere (vooral) Europese gemeenten die kwaliteit van leven voorop stellen. Cittaslow is voortgekomen uit de Italiaanse Slowfood beweging. Er zijn nu drie Nederlandse gemeenten die aan de strenge condities van Cittaslow voldoen.
Het gaat in een Cittaslow gemeente om een levensstijl die haaks staat op hedendaagse trends. In een Cittaslow verloopt het leven minder hectisch, minder productiegericht, minder snel. En dat is uiteraard menselijker, milieubewuster en verstandiger voor huidige en toekomstige generaties. Cittaslow: Haast je Langzaam.
Cittaslow-gemeenten zijn plaatsen “…waar mensen nog steeds nieuwsgierig zijn naar vroeger; het zijn gebieden die rijk zijn aan theaters, pleinen, cafés, restaurants en spirituele plekken, met een ongerept landschap en innemende ambachtslieden, waar mensen de langzame tred van de seizoenen nog herkennen en authentieke producten, smaak, gezondheid en spontane gewoontes eerbiedigen”, aldus het Cittaslow Manifest.

Een ronkende tekst. Het klinkt in elk geval uitdagend en utopisch.
Marco Out heeft zin in de vele vragen van de Festina Lente bezoekers. Wat betekent Cittaslow voor de bijna 26.000 inwoners van Borger-Odoorn, voor de bedrijven, voor het toerisme, voor het milieu én voor de gemeentelijke organisatie? Is Cittaslow een effectief antwoord op het verschijnsel van de demografische krimp in het noorden van Nederland?

‘Herneem de Tijd’ is een bijzondere bijeenkomst over onze tijd, over Modern Times, over kloktijd en reële tijd, over tijdsdruk en werkdruk. Wordt onze tijd geroofd? Door wie? En dat laten we toe? En wat kun je daar samen aan (en mee) doen, in organisaties en in je persoonlijk leven?
De komende weken leg ik aan onze inleiders zes vragen voor over Verloren Tijd, net zoals in de gelijknamige rubriek op woensdag en zaterdag in de Volkskrant.

Marco_Out
Marco Out:
1       Heb je te weinig tijd, te veel tijd of precies genoeg?
 Ik heb altijd tijd. Zeven dagen in de week. Vierentwintig uur per dag. Alles wat ik moet doen gebeurt in deze tijd. Alles wat ik wil doen ook. De tijd is een gegeven. Wat ik er in en mee doe,  daar ben ik zelf bij.

2.      Wat ga je na de zomer anders doen?
Ik ga alles anders doen. Maar ik hoop niet dat dat iemand opvalt. Alles wat je doet en alles wat je hebt gedaan, brengt je waar je nu bent. En ik ben daar zelf best happy mee. Wel hoop ik dat alles wat ik doe en wat ik mee maak mij verder brengt en mij verder vormt. En dat ik daarom alles weer net even anders zal doen.

3.      Wanneer is tijd verspilde tijd?
Ik houd er niet van om termen als ‘verspilde tijd’ te denken. Ik wielren. Vaak heb ik dan de volgende gedachten: iedere trap, ook al gaat die in de verkeerde richting, brengt me toch weer dichter bij huis. En zo is het ook met tijd, denk ik.

4.      Wanneer is tijd goed bestede tijd?
Als ik in één keer de goede kant op fiets.

5.      Als een week acht dagen zou tellen, wat deed je dan op de achtste dag?
 Mijn werk en prive lopen erg door elkaar. Ze zijn vaak te onderscheiden, soms ook niet. Met de achtste dag zal dat niet anders zijn. Ik heb eigenlijk maar één doelstelling voor die achtste dag: het net zo naar mijn zin hebben als die andere zeven!

6.      Wat was de mooiste tijd (of dag) van je leven?
Dit is een gevaarlijke vraag. Wie of wat ga ik nu diskwalificeren?
Ik kies voor drie flitsmomenten in willekeurige volgorde: het moment dat ik in de auto stapte toen onze dochter was geboren en ik Reamonn’s liedje “Supergirl” hoorde; het moment dat ik hoorde dat ik was voorgedragen als burgemeester van Borger-Odoorn; het moment dat ik in gewonnen positie bijna bij de finish was van het NK Wielrennen voor burgemeesters in 2010. Waarom juist deze drie? Voer voor psychologen……

Veel informatie over ‘Herneem de Tijd – Festina Lente’ via de link naar onze website: http://devoorzitters.nl/8-nieuws/59-herneem-de-tijd-festina-lente.
Om je aan te melden stuur je een mail naar info@werkbeter.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten