Volgers

dinsdag 7 augustus 2012

OLYMPISCHE GEDACHTEN EN LEEDVERMAAK

Straks zijn de Olympische Spelen voorbij. Ik zal dat prachtige sportfeest echt missen...
Zestig aanhangers van de Maastrichtse voetbalclub MVV hebben dit weekend de supporters van een of andere Brabantse club in elkaar geslagen. Dat was vanwege een vriendschappelijke wedstrijd tussen de Limbo’s en Brabo’s ter voorbereiding van de competitie.
De gemeenteraad van Maastricht heeft de afgelopen jaren miljoenen in MVV gestort om een faillissement te voorkomen. Net zoals trouwens de gemeenteraden van Veendam tot en met Waalwijk en van Sittard tot en met Alkmaar.

Olympische sporters: vier jaar lang uren per week, soms naast een baan of studie, getraind als (M/en vooral V) turner, zeiler, handboogschieter, hordeloper, surfer, beachvolleyballer, springruiter, hockeyer. Maar de komende jaren zien we zelfs de gouden en zilveren zwemsters nauwelijks meer op tv…
De burgemeester van Nijmegen heeft de  vriendschappelijke wedstrijd tussen NEC en een of andere Engelse voetbalclub verboden wegens dreigend supportersgeweld. De wedstrijd werd verplaatst naar Apeldoorn. Die stad wil nu geld van Nijmegen zien vanwege de enorme kosten voor extra politie-inzet.
Ondertussen hadden de voetballiefhebbers van de obscure Engelse club uit verveling een paar cafés in Deventer verbouwd. In Engeland hoeven ze dat soort geintjes niet te flikken. Daar hebben ze een keiharde voetbalwet.

Supporters van alle landen door elkaar heen op de tribunes. Nergens aparte vakken voor risicogroepen of -landen. Ik vond het prachtig zoals judoster Edith Bos die ene idiote flessenwerper in het Olympisch Stadion met een yuko tot de orde riep...
Voetballolbroek René van der Gijp schept in het RTL-mannenprogramma Voetbal Internationaal graag op hoe hij vrouwen “in bed uit elkaar kan trekken”… Ander grapje van de heren: “Uit je kut gescheurd?”
BNN is op zoek gegaan naar homo’s onder de bijna 1000 profvoetballers in Nederland. Statistisch moeten er minstens 60 homo zijn, maar er werd geen enkele voetballer gevonden die er voor uit durfde komen. Logisch, als toptrainer Frank de Boer over homo’s beweert dat ze geen geschikte motoriek voor voetbal hebben.

Niet alleen de medaillewinnaars maar álle deelnemers van Londen verdienen volgens mij een koninklijke onderscheiding en een boottocht door de Amsterdamse grachten…
Aan de absurde salarissen van voetballers lijkt nog steeds geen einde te komen. En ik heb het heus niet over types als Zlatan Ibrahimovic, want ook in een dorpsclub als FC Groningen verdienen de meeste voetballers meer dan een ton per jaar.
In de Vogelaarwijken zijn ze nog steeds bezig om de oranje rotzooi van het Europees Kampioenschap op te ruimen (‘heel Europa was tegen ons, daar in Polen en Oekraine; en daarom stemmen we straks op de Partij Voor het Voetbal’).
Voor de tattooshops staan rijen wachtenden om zich net zo te laten toetakelen als de mislukkelingen van het Nederlands elftal.

Vier jaar lang geen Olympische spelen. Maar ondertussen trainen de atleten voor de spelen van Rio zich vier jaar lang het snot voor de ogen…
Hoe kan ik ze komende jaren ontlopen, de seksist De Boer, de schreeuwlelijk Van Gaal, de zakkenvuller Advocaat, de patjepeeër Koeman, de oorwurm Verbeek? Alleen Ron Jans, de enige fatsoenlijke onder de trainers, zal ik een beetje missen. Maar niet voor lang, vrees ik. Vóór de Kerst ontslaan ze hem al in Luik. Heeft hij nog een paar maanden om Groningen uit de stront te halen.
Leedvermaak zal ik hebben over van Gaal die er niet in zal slagen om Oranje te kwalificeren voor het WK in Brazilië (Estland uit, altijd lastig), om De Boer die er door JC wordt uitgewerkt na het zoveelste insinuerende stukje in de Telegraaf, om Verbeek en Koeman die weer geen kampioen worden, om Advocaat die al na een paar maanden PSV verruilt voor een contract met een Golfstaat.
Leedvermaak zal ik hebben over het definitieve faillissement van de ene na de andere voetbalclub, vooral uit Limburg en Brabant.
Leedvermaak over de zwaargewonde hooligans bij voetbalrellen, leedvermaak over de blessurepijntjes van de verwende voetbalmiljonairs, leedvermaak over de mislukkingen van de veel te jonge knulletjes die in het buitenland zijn gaan ballen.
Geen mooier vermaak dan leedvermaak.
Daarom hou ik zo van voetbal.

Volgende keer weer een mooi stuk over ons prachtige festival ‘Herneem de Tijd – Festina Lente’, waar je je nog voor kunt opgeven via info@werkbeter.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten