Volgers

woensdag 25 juli 2012

WANNEER IS TIJD VERSPILDE TIJD?


René Diekstra, psycholoog: “Ik ben ontevreden over mezelf als ik voor de tv ben blijven hangen. Als íets zonde van je tijd is, is het die hersenkauwgom van de televisie”.
Kees Torn, cabaretier: “Het makkelijkste antwoord is: nooit. De tijd die je denkt verspild te hebben, wordt toch deel van je geschiedenis. Ik bak wel eens urenlang zandtaartjes met kinderen uit de buurt. Het zal wel ergens goed voor zijn. Misschien kweek ik er wel geduld mee”
Marli Huijer, filosofe: “Als ik ’s avonds achter de laptop zit en ga googelen, naar vakantiehuisjes of zoiets, en opeens twee uur verder ben. Dan denk ik: wat heb ik nou eigenlijk gedaan?”

Citaten uit een mooie serie: Zomertijd in De Volkskrant.
Interviews met interessante mensen, aangevuld met 6 vragen over ‘Verloren Tijd’.
Die vragen wil ik de komende weken ook stellen (want beter goed gejat dan slecht verzonnen) aan de inleiders op ons festival ‘HERNEEM DE TIJD - FESTINA LENTE’, op 18 oktober in de Melkfabriek in het Drentse Bunne.
De aftrap doe ik zelf, in een interview met mezelf.
En aan mijn lezers en volgers: ga er vast mee aan de slag en kom over 3 maanden naar Bunne om er met anderen over te praten, bijvoorbeeld tijdens het Slow Food Diner aan het begin van de avond.

1.     Heb je te weinig tijd, te veel tijd of precies genoeg?
Ik voel me niet snel opgejaagd. Dus ik denk dat ik precies genoeg tijd heb. Als ik soms te weinig tijd heb voor iets dat moet gebeuren, dan stel ik het gewoon uit. Ik denk dat ik minstens zo oud word als mijn ouders: 92 jaar. Dus tijd zat.

2.     Wanneer is tijd verspilde tijd?
Dat heb ik soms in het onderwijs gehad. Als ik iets uitlegde aan studenten en het kwam totaal niet aan. En ik maar trekken en pompen, niet bij machte om iets anders te proberen. Kostte gigantisch veel energie, leverde niets op: dat is mijn definitie van verspilde tijd.

3.     Wanneer is tijd goed bestede tijd?
Als ik iets geschreven heb, dat precies raak is. Ik kan uren en dagen kauwen op een tekst, want schrijven kost erg veel tijd en zelden vind ik het resultaat goed genoeg. Maar soms, als alle woorden raak zijn en alle zinnen op de juiste plaats staan, dan geeft mij dat een diep bevredigend gevoel.

4.     Wat ga je na de zomer anders doen?
Ik ga dit jaar mijn zomer verplaatsen, de tijd een beetje naar mijn hand zetten. We blijven lekker thuis in juli en augustus en gaan pas in september vakantie vieren. In het onderwijs begon het nieuwe jaar altijd in september, met al dan niet afgedwongen goede voornemens. Heerlijk dat ik daar geen last meer van heb.

5.     Als een week acht dagen zou tellen, wat deed je dan op de achtste dag?
Een extra dag aan mijn weekend plakken, om écht te ontspannen. Want ik blijf ook in de weekends maar bezig. Die achtste dag bestaat niet, dus ik moet mezelf toch eens tot de orde roepen.

6.     Wat was de mooiste tijd van je leven?
Toen ik op Dennendal werkte, tussen mijn 24e en 28e. Mijn zoon Joris heeft een voorstelling gemaakt over die roerige periode, begin jaren ’70, toen we daar probeerden een humane zwakzinnigenzorg op te zetten en heftige weerstand opriepen van de gevestigde orde. Joris en ik hebben het stuk twee jaar gespeeld, door het hele land. En nu maakt hij er een documentaire over. Ik heb mijn jaren als angry young man helemaal opnieuw kunnen beleven. En dat is een van de redenen waarom ik de tijd van nu de mooiste tijd van mijn leven vind.

Binnenkort 6 vragen aan: collega-voorzitter Mick Hartstra of organisatieadviseur Cor Reinbergen of burgemeester Marco Our of kok Jelle de Visser of auteur / journalist Koen Haegens of monnik Cyrille Vael of mindfulnesstrainer Marieke Duijvestijn: de inleiders tijdens Festina Lente, 18 oktober in het Drentse Bunne.

Meer informatie? Kijk op http://devoorzitters.nl/8-nieuws/59-herneem-de-tijd-festina-lente
Aanmelden? Mail je naam en adres naar info@werkbeter.org2 opmerkingen:

 1. Leuk Bartho, eigenlijk mis ik nu het vervolg? Aan wie stel deze vragen in de volgende ronde? En wanneer vindt dit vervolg plaats?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, Jenny. Inmiddels heb ik mijn blog aangevuld en de namen genoemd van de mensen - allemaal inleiders tijdens ons mooie festival Festina Lente - die ik ga interviewen in de komende weken.
   Je kunt je trouwens aanmelden voor Festina Lente en/of de informatie aan anderen doorsturen.
   Groet,
   Bartho

   Verwijderen