Volgers

donderdag 19 juli 2012

STRESS DOOR WERKDRUK EEN PRIVÉPROBLEEM?


Managementinfuus
“In één dag 8 meter managementboeken behandelen” Dat belooft Ben Tiggelaar de deelnemers van zijn ‘Seminar MBA in 1 dag’. Ga er vooral naar toe als je duizend euro teveel hebt, geen zin hebt in de (volgens Tiggelaar) ‘fratsen en onnodige hoogdravendheid’ van al die managementcursussen, maar wel zin hebt om met honderden hijgerige managers in die hunkerbunker van het Beatrix Theater in Utrecht de beurs van meneer Tiggelaar met € 1.000.000 te spekken.

Spiritueel infuus
Zo’n twee keer per jaar trek ik mij een paar dagen terug in een Benedictijnerabdij in de Belgische Ardennen.  Soms ga ik met een of twee vrienden, soms alleen. Een tijd geleden meldde ik mij in het klooster voor weer een paar dagen retraite; ik grapte met Cyrille, een van de monniken, dat ik me weer even ‘aan het spiritueel infuus’ ging aanleggen. Dat vond hij een weinig amusante opmerking. Ik begreep waarom.
De maatschappelijke ratrace en de time-is-money ideologie kun je niet in je eentje bestrijden met een paar geinige yoga-oefeningen, een stoomcursus mindfulness of een driedaags wandelarrangement langs wat Limburgse kloosters (georganiseerd door een reisbureau ‘zonder winstoogmerk’).  En wie gelooft dat je een tentamen haalt door de studieboeken een nacht onder je kussen te leggen, is nog minder onnozel dan degene die gelooft in een eendaags managementinfuus van dokter Tiggelaar.

Stress of power?
Samen met mij maat Mick Hartstra verhuur ik mij al een jaar of vijf als voorzitter van congressen en seminars, leid ik debatten en inspraakbijeenkomsten. Ik heb ervaren dat mensen die bijeenkomsten vooral zinvol vinden als ze de informatie in een ontspannen sfeer aangereikt hebben gekregen. Haast en stress horen niet bij een congres. Een volgepropt programma, een serie sprekers vol PowerPoints waarvan je in ademnood raakt, altijd weer dezelfde ego’s die het hoogste woord hebben in de zaaldiscussie: contraproductief.
Voor interne bijeenkomsten geldt dat nog sterker. Werkconferenties en studiedagen zijn een uitgelezen kans voor een organisatie om op gezette tijden het tempo te verlagen, stil te staan en in rust te reflecteren. Een organisatie zou op die manier het signaal kunnen afgeven dat omgaan met tijdsdruk niet alleen een opgave is voor de individuele werknemer. Een, desnoods door de baas betaalde, cursus timemanagement of een workshop meditatie (vaak in een voormalig klooster) benadrukt dat stress door de ratrace vooral een privéprobleem zou zijn. Maar met z’n allen een pas op de plaats maken kan de power van iedereen versterken.

(her)Neem de Tijd
Wat ben ik het eens met Koen Haegens, de schrijver van het mooie maar ook praktische boek 'Neem de Tijd'. 
Een paar maanden geleden hoorde ik hem in een radio-interview. Wat zou ík graag met hem in gesprek gaan, op een rustige dag in een mooie huis op de Drentse hei...
Op 18 oktober wordt dit idee werkelijkheid! Samen met Mick en met collega Cor Reinbergen organiseren we een kleine, rustige, inspirerende maar ook praktische bijeenkomst. In Bunne, tussen Eelde en Peize, aan de rand van de Drentse hei in de prachtige voormalige melkfabriek aldaar.
Een mooie bijeenkomst over slow management, slow communication, slow conference, slow cooking. Een bijeenkomst met vragen en antwoorden over de tijd, tijdsdruk, de geroofde tijd, de tijd hernemen. 
Onder de titel HERNEEM DE TIJD - FESTINA LENTE
We hebben het programma rond. Koen Haegens komt en andere interessante inleiders komen! Ik probeer Cyrille uit Chevetogne nog uit te nodigen als spreker. 
Nu nog de gasten. We hopen op veel mensen uit onze netwerken, want we gaan ook met elkaar eten: slow food wel te verstaan. Allemaal inbegrepen bij de prijs. Lees er meer over op onze website www.devoorzitters.nl en meld je aan via info@werkbeter.org

www.devoorzitters.nl

1 opmerking:

  1. Mooi artikel Bartho! Net als jij geloof ik ook niet dat stress voornamelijk een prive probleem is. Jammer dat het regelmatig zo bestempeld wordt. En ja, de tijd nemen voor jezelf doet veel meer dan 1 dag naar een massa tips en adviezen luisteren.

    vriendelijke groet,
    Clarie van de Langenberg

    BeantwoordenVerwijderen